Zure
Bommen
&
Bonbons

HET EERSTE BOEK VOL
PRAKTISCHE HANDVATTEN
VOOR THEATER MAKEN
MET MENSEN MET EEN
VERSTANDELIJKE BEPERKING!

Kiem Theater

Met veel plezier introduceren wij Zure Bommen & Bonbons; het eerste boek met praktische handvatten voor theater maken met mensen met een verstandelijke beperking! Zowel begeleiders in de zorg als dramadocenten kunnen hiermee aan de slag.

Zure Bommen & Bonbons verschijnt in het najaar van 2018. Naast het boek komt er een kaartenset met afbeeldingen. Deze kaartenset is een hulpmiddel om nog meer uit de spelopdrachten in het boek te halen. Zure Bommen & Bonbons is een uitgave van Kiem Theater, een creatief duo dat zich gepassioneerd bezighoudt met het laten ontkiemen van de doelgroep.

- WIE HET UNIVERSUM WIL LEREN KENNEN, MOET EERST HET ZAADJE ZIEN -

Kiem Theater ontwikkelt en organiseert materiaal en trainingen voor begeleiders in de zorg om met hun cliënten theater te maken. Kiem Theater gaat op zoek naar de persoonlijkheid achter de clichés (mensen met het Syndroom van Down hebben bijv. vaak het stempel ‘schattig’). Het is een methodiek waarbij persoonlijke verhalen worden verzameld en spelvaardigheden van cliënten worden getraind. Daarbij is het een leermethode om de persoonlijke kijk en belevingswereld van de cliënt centraal te stellen in een voorstelling, presentatie of gewoon als methode in de klas of groep.

Persoonlijke thema’s en verhalen zin vaak herkenbaar en het waard om te delen. Dit kan binnen de eigen groep, voor familie en vrienden of in het theater in de buurt. Juist door het delen van verhalen, wordt onze leefwereld meer divers, rijker en krijgt het meer kleur. Het publiek krijgt immers een eerlijke en originele kik op de samenleving te zien. Daarbij blijken de uitgewerkte thema’s vaak universeel te zin, waardoor er nog meer verbinding met het publiek ontstaat. In plaats van ‘kijken naar’, wordt het ‘herkennen van’ en gaan we voorbij de beperking naar het intermenselijke. Er is meer; doordat hun verhaal en acteertalent wordt gezien en gehoord, ervaren de acteurs een gevoel van trots. Kiem Theater versterkt de eigenwaarde en sociale vaardigheden en verbreedt de belevingswereld van de deelnemers.Zure Bommen & Bonbons

De titel Zure Bommen & Bonbons is afkomstig van een acteur van Theatergroep Eenhoorn (een theatergroep voor mensen met een beperking in Hoorn/Alkmaar, waar beide auteurs aan verbonden zijn). Na een intensieve tour van ruim twintig theaterdiners bespraken we met de acteursgroep hoe zij terugkeken op de voorstelling. De antwoorden waren divers en uitgebreid. De reactie van deze acteur, die als bruidegom een nogal prominente rol had, was kort maar krachtig: het allerleukste vond hij toch echt die zure bommen - die symbool staan voor zijn wens om zelf zwanger te zijn - en de smakelijke bonbons. Een schitterend antwoord dat laat zien hoe verrassend en divers de kijk op ervaringen zijn. En... het was meteen een prachtige titel van ons boek.

Het boek bestaat uit vijf stappen. En zoals altijd, het einde is tevens de start van iets nieuws. Want Kiem Theater groeit altijd door – verhalen verdorren nooit en talenten raken nimmer uitgebloeid.

Elk hoofdstuk (stap) bestaat uit een theoretisch kader waarbij de lezer wordt meegenomen in de Kiem Theater methodiek, dit aan de hand van levendige praktijkvoorbeelden. Daarnaast bestaat elk hoofdstuk uit een flinke bulk opdrachten die op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd, zodat de lezer sterk en geïnspireerd met zijn/haar deelnemers de vloer op gaat.

Stap 1 | het creëren van de juiste randvoorwaarden
Stap 2 | het verzamelen van persoonlijke verhalen
Stap 3 | het ontwikkelen van spelvaardigheden
Stap 4 | presenteren - de weg naar het podium
Stap 5 | reflecteren en nieuwe plannen maken

Naast het boek, komt er een kaartenset. Deze kaartenset is het hulpmiddel om mee de vloer op te gaan. Het helpt de begeleider nog meer uit de spelopdrachten te halen en de acteurs de prikkelen.Training Kiem Theater

Kiem Theater organiseert trainingen waar zowel individuen als teams, zich voor kunnen inschrijven. Tijdens de training Kiem Theater word je opgeleid om zelfstandig met de spelmethodiek aan de slag te gaan. De training is uitermate geschikt voor:

• Cliëntbegeleiders die graag hun cliënten willen stimuleren om hun eigen kijk op de wereld te vertellen en te delen met anderen;
• Docenten van zorgopleidingen die studenten willen laten kennismaken met een andere vorm van communiceren en activiteiten organiseren;
• Docenten in het speciaal onderwijs die Kiem Theater succesvol met hun leerlingen willen toepassen;
• Cliëntbegeleiders die graag meer sociale betrokkenheid willen creëren binnen hun woon- of dagbestedingsgroep;
• Medewerkers in de zorg die graag cliënten willen helpen om meer te integreren in de samenleving;
• Alle creatieve mensen die graag met theater aan de slag willen, maar na een paar lessen vastlopen;
• Regisseurs en theatermakers die voorstellingen willen gaan maken met mensen met een beperking.

De trainingen zin gebaseerd op het boek Zure Bommen & Bonbons en op de praktijkervaringen. Het doel van de training is om zoveel mogelijk zelf te ervaren hoe Kiem Theater werkt. Er is veel aandacht voor jouw specifieke competenties, zodat je ontdekt wat het werken vanuit Kiem Theater voor jou persoonlijk eenvoudig en natuurlijk maakt.

Geïnteresseerd in het boek met de bijhorende training?
Neem dan contact op via info@kiemtheater.comEven voorstellen

Anke Purmer is in Utrecht afgestudeerd aan de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming en behaalde vervolgens haar master in de Kunsteducatie. In de afgelopen 10 jaar heeft zij ervaring opgedaan in het bedenken en uitvoeren van diverse culturele en kunstzinnige projecten. Daarnaast is ze actief als vormgever. Cara Stolp is afgestudeerd als dramadocent en regisseur heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het werken met theater als middel en als doel bij diverse doelgroepen, onder anderen mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychische en/of verslavingsproblematiek, mensen met niet-aangeboren hersenletsel, kinderen en ouderen.

Als zakelijk leider en artistiek leider/regisseur zijn zij werkzaam bij Theatergroep Eenhoorn, als dagbesteding onderdeel van Esdégé-Reigersdaal. Tussen beide dames klikte het goed. Samen met andere collega’s en (uiteraard) de acteurs, ontstonden er mooie theaterproducties en samenwerkingsverbanden. Empowerment, verbinding en inclusie zijn kernwaarden die typerend zijn voor de manier van werken binnen de theatergroep. Deze waarden bleken zo waardevol te zijn voor de doelgroep en de samenleving, dat de wens ontstond de methode te gaan perfectioneren en met anderen te delen. Het resultaat is Zure Bommen & Bonbons en de training Kiem Theater.

Cara is ervan overtuigd dat het de hoogste tijd is om in deze verbale en snelle samenleving aandacht te creëren voor bijzondere mensen. Om hun verhaal voor het voetlicht te brengen is het noodzakelijk dat we aandacht hebben voor het ontwikkelen van communicatie- en expressievormen. Ieder mens verdient een podium!

Ook Anke vindt dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft. Ze gelooft dat het delen van deze verhalen de wereld mooier maakt. Juist omdat het luisteren (of kijken) naar verhalen meer empathie oplevert. Dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht en (!) bewezen. Dus laat al die verhalen door de straten gonzen en de verbeelding worden geprikkeld. Onze samenleving is er aan toe om volop te bloeien.

Mieke is een jongedame met het Syndroom van Down. Ze komt wat stil en gereserveerd over en spreekt met korte steekwoorden. Tijdens een oefening mogen alle acteurs uit een flinke stapel ansichtkaarten een kaart naar keuze pakken. Als Mieke de kaarten ziet, kiest ze een kaart uit met bergen met besneeuwde toppen. Als ik haar vraag waarom ze de kaart heeft gekozen, vertelt ze dat ze met haar ouders op skivakantie is geweest. Als ik doorvraag vertelt ze dat ze een medaille heeft gewonnen met skiën. Ondertussen wordt er een muziekje opgezet, alle acteurs lopen door de ruimte en krijgen nu de opdracht om bewegingen te verzinnen die passen bij hun zelfgekozen kaart. Tijdens de muziek maakt Mieke allerlei skibewegingen. Ze komt helemaal los en straalt van oor tot oor. Ze is heel goed in bewegen. De volgende dag laat ze vol trots haar medaille zien.

Maak contact met ons!

Wil je gebruik maken van onze diensten? Heb je vragen of een andere reden voor contact?

Je naam
Je Email
Onderwerp
Bericht

info@kiemtheater.com